به گزارش شهرآرانیوز؛ نشست هم اندیشی برگزاری دومین نمایشگاه مشترک ایران و افغانستان با عنوان «حس همسایگی»، با حضور جمعی از نمایندگان دستگاههای فرهنگی روز گذشته در موزه بزرگ خراسان برگزار شد.
در این نشست که با حضور نمایندگانی از اداره کل اتباع خارجی استانداری خراسان رضوی، نمایندگی شمال شرق وزارت امور خارجه، ادارات کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و جمعی از نمایندگان رسانههای استان خراسان رضوی برگزار شد، پیرامون برگزاری دومین نمایشگاه «حس همسایگی» به عنوان نمایشگاهی مشترک میان کشورهای همجوار فارسی زبان در حوزه ارائه محصولات هنری بحث و تبادل نظر شد.
همچنین علاوه بر تعیین ۱۰بهمن ماه به عنوان افتتاحیه نمایشگاه «حس همسایگی»، درباره استفاده از فرصتهای موجود در حاشیه برگزاری این نمایشگاه سه روزه در موزه خراسان بزرگ، بحث و تبادل نظر شد و ضمن ارائه پیشنهادهایی از جمله برگزاری کارگاهها و همایشهای توانمندسازی هنری برای اتباع افغانستانی ساکن مشهد، جشنواره مشترک غذا در ایام نوروز و...، تعیین دقیق برنامههای حاشیه این نمایشگاه نیز به جلسه آتی موکول شد.
محمد زبیر رحیمی، تاجر اهل هرات و مسئول برگزاری نخستین دوره این نمایشگاه، ضمن ارائه گزارشی از روند برگزاری نخستین دوره این نمایشگاه در سال ۱۴۰۱ گفت: تلاش کردهایم در قالب برنامههایی با عنوان «نذر هنر» و همکاری با هنرمندان در برگزاری برنامههای مختلف فرهنگی و اجتماعی، پیوند مستحکمی بین حوزه اقتصاد و فرهنگ ایجاد کنیم.
وی با اشاره به برگزاری نخستین دوره این نمایشگاه در قالب یک نمایشگاه خیریه افزود: این رویداد با استقبال قابل توجه اتباع افغانستانی ساکن در مشهد روبه رو شد و پس از یک سال وقفه، دومین دوره این نمایشگاه نیز بهمن ماه امسال برگزار میشود.
حیدری با اشاره به تقاضای فراوان اتباع هنرمند افغانستانی مقیم مشهد از برگزاری نمایشگاه حس همسایگی گفت: دومین دوره این نمایشگاه با تأکید بر شناسایی و توانمندسازی ایدههای هنری جوانان افغانستانی مقیم جمهوری اسلامی ایران و پیوند هنر و صنعت با تشویق تجار و سرمایه گذاران، با محوریت حضور جوانان برگزار میشود.
مجید خالق نیا، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هرات، با اشاره به مناسبات و سیاستهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در حوزه افغانستان، به برخی از رویدادهای مشترک فرهنگی میان ایران و افغانستان طی چهار سال گذشته از جمله برگزاری نمایشگاه خوشنویسی «از توس تا پیر هرات»، نمایشگاه «بوی جوی مولیان» و «هرات جان» اشاره کرد و از برگزاری دومین دوره این نمایشگاه به عنوان یک فرصت مغتنم فرهنگی برای توسعه همکاریهای مشترک فرهنگی میان مردم ایران و افغانستان نام برد.
وی افزود: نمایشگاه «حس همسایگی» با هدف معرفی هنرمندان و توسعه بازار تبادل محصولات فرهنگی و هنری میان هنرمندان جوان دو کشور همسایه جمهوری اسلامی ایران و افغانستان برگزار میشود.
خالق نیا همچنین با اشاره به برنامههای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان مجری فعالیتهای فرهنگی در حوزه بین الملل و در حوزه تبادل فرهنگی میان ایران و افغانستان گفت: بر اساس برنامه تحولی پیش بینی شده، قرار است از سال ۱۴۰۴ تا ۱۴۰۷ در این سازمان اجرا شود.
برنامههایی از جمله اجتماعی سازی گفتمان امت اسلامی مبتنی بر قرآن و عترت در قالب برنامههای قرآنی، برگزاری مناسبتهای مختلف فرهنگی، توجه به حوزه اقتصاد فرهنگ و ... در این برنامه راهبردی قرار است اجرا شود. فعالیتهایی از جمله رویدادهای مشترک قرآنی، فعالیتهای اجتماعی با پیوست فرهنگی در قالب برنامههای آموزش محور، ایجاد اشتغال و... با هماهنگی با سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در هرات برگزار شود.
ولی شاه بهره، نویسنده و روزنامه نگار افغانستانی و مدیر فرهنگ سرای «عبدالواحد بهره» هرات، این شهر را دارای ۳ هزار سال تاریخ مکتوب دانست و گفت: اشتراک مساعی میان ملتهای ایران و افغانستان در حوزههای فرهنگی میتواند به بقای «ما» بودن و خروج از فردیتها میان این دو ملت کمک کند. وی افزود: اشتراکات فرهنگی میان ملتها و به ویژه اشتراکات فرهنگی میان جمهوری اسلامی ایران و افغانستان، موجب میشود از رهگذر اشتراکات فرهنگی، زمینه ساز فعالیتهای مشترک سیاست و اقتصاد نیز باشیم.
او بهره از برگزاری شب شعر، نمایشگاه دائمی افغانستان در ایران و عقد تفاهم نامه میان مراکز فرهنگی ایران و افغانستان برای برگزاری نمایشگاههای مشترک در زمینههای مختلف فرهنگی در دو کشور را به عنوان فرصتهایی در حاشیه برگزاری دومین نمایشگاه «حس همسایگی» یاد کرد. او افزود: آمادگی داریم در این زمینه از ظرفیتهای مهم نهادهای فرهنگی افغانستانی استفاده کنیم.
وی همچنین با تأکید بر حفاظت از اشتراکات فرهنگی موجود میان دو کشور، از فضاهایی مانند موزه بزرگ خراسان به عنوان مراکزی مهم در احیای میراث مشترک فرهنگی و انتقال آن به نسلهای آینده یاد کرد. بهره گفت: از این گونه فرصتها باید برای حفظ و احیای ارزشهای دینی و فرهنگی استفاده کرد و ضمن اینکه خود در مسیر فراگیری این ارزشها گام برداریم، آن را در جامعه خود نیز ترویج دهیم. ارزشها با باورها و عقاید ما پیوند مستحکمی دارد و بزرگان فرهنگی، چراغ راه در مسیر عمل به باورها و اعتقادات دینی هستند.
علی صفرنژاد، مسئول موزه بزرگ خراسان، در این نشست با بیان اینکه این موزه به عنوان اولین موزه منطقهای ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی تأسیس شده است، گفت: هدف از تأسیس این موزه، معرفی میراث مادی و معنوی فرهنگی خراسان بزرگ در طول تاریخ است.
وی با اشاره به اشتراکات فرهنگی میان دو ملت ایران و افغانستان، ابراز امیدواری کرد که برگزاری این نمایشگاه در کنار رویدادهای فرهنگی و هنری، گامی در راستای معرفی هنرمندان اتباع جوان افغانستانی ساکن در ایران و افغانستان باشد.